Τόσο ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων όσο και το ΚΕΒΕ ενίστανται στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με την διαφοροποίηση του επιβαλλόμενου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημητριάδη πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και αντιπρόεδρο του ΚΕΒΕ.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών για διαφοροποίηση του επιβαλλόμενου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, στοχεύει στο να τροποποιήσει τις υφιστάμενες πρόνοιες, ώστε να τίθεται ανώτερο όριο δόμησης μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα.
Δηλαδή, όπως εξήγησε, οποιαδήποτε πρώτη κατοικία ξεπερνά τα διακόσια τετραγωνικά μέτρα, αυτόματα δεν θα μπαίνει μέσα στο χαμηλό συντελεστή. Επίσης, πρόσθεσε, μειώνεται ο συντελεστής για τον οποίο χρεώνεται ΦΠΑ μόνο 5% από τα διακόσια τ.μ. στα 140 τ.μ.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, υπάρχουν δύο ουσιαστικές τροποποιήσεις. Η μια αφορά το ανώτατο όριο δόμησης που περιορίζεται στα 200 τ.μ. ,ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε αυτό το όριο και θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε έκτασης. Επίσης μειώνεται συμπλήρωσε, το σύνολο του συντελεστή δόμησης από 200 στα 140 τ.μ.
Επομένως, σημείωσε, «αν μια πρώτη κατοικία έχει έκταση 220 τ.μ. αμέσως εξαιρείται από το μειωμένο ΦΠΑ και θα πληρώσει το κανονικό ΦΠΑ που είναι 19%». Εάν, είπε, «είναι 180 τ.μ. η έκταση της, τότε θα πληρώσει μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ πάνω στα 140 τ.μ. και η υπόλοιπη διαφορά ως τα 180 θα είναι κανονικός συντελεστής 19%».
Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων αλλά και ως ΚΕΒΕ, συνέχισε, «εμείς ενιστάμεθα σε αυτήν την πρόταση γιατί έχουμε ανταγωνιστικές χώρες οι οποίες, είτε έχουν εξαιρεθεί παντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να χρεώνουν ΦΠΑ ή έχουν μειωμένο συντελεστή».
Ως παράδειγμα ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην Ελλάδα η οποία, όπως είπε, έχει απαλλάξει την αγορά ακινήτων από το ΦΠΑ για περίοδο τριών ετών με σκοπό να τονώσει την αγορά και την οικονομία της. Ακόμη, πρόσθεσε, η Πορτογαλία είχε εφαρμόσει μηδενικό συντελεστή για όλες τις συναλλαγές σε ακίνητα.
Πηγή: ΚΥΠΕ